Çerez Örnek
canlı destek

Tarihçe

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 1962-1963 öğretim yılında Matematik Kürsüsü'ne bağlı olarak kurulmuş ve öğretim faaliyetine başlamıştır. Başlangıç aşamasında kadrosunda öğretim üyesi bulunmadığından Astronomi dersleri Ankara ve İstanbul  üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri tarafından okutulmuştur. 

4 - 31 Ekim 1962 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Abdullah Kızılırmak ve As. Dr. Rümeysa Kızılırmak, 3 - 27 Aralık 1972 tarihleri arasında İstanbul Kandilli Rasathanesi'nden Doç.Dr.Muammer Dizer misafir öğretim üyesi olarak ders vermişlerdir. Ayrıca,15 Ekim 1962 - 11 Ocak 1963 tarihleri arasında Dr. Flecktenstein, yabancı uzman olarak kürsüde çalışmıştır. Doç. Dr. Abdullah Kızılırmak ve As. Dr. Rümeysa Kızılırmak’ın 8 Ocak 1963 tarihinde E.Ü. Fen Fakültesi Astronomi Kürsüsü'ne  atanmaları ile Matematik Kürsüsü'nün yönetiminden ayrılan Astronomi Kürsüsü bağımsız bir bölüm haline gelmiştir. Aynı yıl içerisinde Sezai Hazer (19 Şubat 1963), M. Ünal Akyol (28 Şubat 1963), Şükrü Bozkurt (23 Eylül 1963), İlhami Yavuz'un (26 Eylül 1963) yönetim ve öğretim hizmetlerini yürütmek üzere bölüme atanması ile kürsü daha güçlenmiş ve gelişim yolunu tutmuştur. Öğretim yılları ilerledikçe, mevcut öğretim üyesi azlığı nedeniyle 1963-1964 öğretim yılında İstanbul Fen Fakültesi'nden Doç. Dr. Adnan Kıral ve Doç. Dr. Metin Hotinli’den misafir öğretim üyesi olarak yararlanılmıştır. 

 

 Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak

 

Daha sonra Prof. Dr. Hans Kienle, sözleşmeli olarak 1 Kasım 1965’de kürsüdeki görevine başlamıştır. Prof.Dr. Kienle, bu tarihten itibaren kürsü ve gözlemevimizde verimli öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmüştür. Amerikalı Prof. Dr. T. L. Swihart 1969-1970, Prof. Dr. R. H. Wilson 1971-1972 ve 1972-1973 öğretim yıllarında sözleşmeli öğretim üyesi olarak kürsümüzde görev almışlardır. 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, kuruluşundan bu yana ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel faaliyetlerini sürdürmekte, bilimsel araştırmalar yapabilecek gökbilimciler yetiştirmekte ve halkın astronomiye olan merakına yanıt verecek faaliyetlerde bulunmaktadır.

1965 yılında bölüme bağlı olarak kurulan gözlemevimiz 1967 yılında Fen Fakültesine bağlı “Ege Üniversitesi Rasathanesi” adıyla tüzel kişilik kazanmıştır. Ege Üniversitesi Rasathanesi, 1976 yılında Ege Üniversitesi Gökbilimleri Araştırma Enstitüsü’ne, 1982 yılında ise Fen Fakültesine bağlı Ege Üniversitesi Gökbilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne dönüşmüştür. 1983 tarihinde üniversitelerdeki diğer tüm merkezlerde olduğu gibi bu merkezin de bütün akademik kadroları iptal edilmiş ve yeni kadro tahsisi de yapılamamıştır. Bu tarihten sonra Gözlemevi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne bağlı olarak eğitim ve bilimsel çalışmalara ilişkin gözlemlerinin yapıldığı bir laboratuvar görevini sürdürmüştür. Gözlemevimiz halen Ege Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı “Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGUAM)” olarak bilimsel çalışmalara hizmet etmeye devam etmektedir.

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ